Site Overlay

Handhaving?

Verslag nav inspreken bij vergadering Groengebied Amsstelland (#GGA) dd 2 juli 2020.

De reacties op de tekst die ik uitsprak kwam komen aan de orde bij punt 3.

1. Het ging voor een flink deel over de financiele situatie na (en door) Corona:
– ‘We gaan terughoudend zijn met nieuwe uitgaven’
– ‘We gaan kritisch kijken naar de noodzaken EN de efficiency van de uitvoering van alle zaken’
– ‘We gaan een discussie starten over de omvang van de reserves
– EN hoe zich de onderlinge bijdragen zich tot elkaar verhouden’

Hetty kreeg op haar verzoek even het woord en vroeg of GGA ‘een plan B’ had voorgeval het allemaal heel anders mocht lopen dan verwacht. Dat hebben ze niet.

Aangezien er een enorme terugloop is in de inkomsten (en extra kosten zijn gemaakt) werd besloten om een 2e ijk-moment tussen te gelasten. Dan wordt nagegaan of/welke plannen nog wel uitvoerbaar zijn en of er een soort van ‘winstwaarschuwing’ moet worden afgegeven. Tav de Gaasperplas werd gezegd dat er alvast terughoudend met groenonderhoud wordt omgegaan. Betekent: lopend onderhoud wel, grote zaken terughoudend. Men wil in het najaar een update van de stand van zaken en de kosten met het oog op de vraag: ‘wat is reeel voor 2021?’ Daarna ging het over gelabeld geld.

2. Vervolgens werden vele stukken bij hamerslag akkoord en besloten bevonden. Oa ook mbt de vervanging/plaatsing van een windturbine.

3. Vervolgens was ik aangenaam verrast dat het toch wel een kwartier ging over het onderwerp wat ik ingesproken had: de handhaving. Ik was redelijk verbijsterd over hoe amateuristisch, tegenstrijdig en rommelig eea georganiseerd is. Ook de onwetendheid van een aantal participanten was tenenkrommend. Ik geef de dingen in essentie weer:

– Ik had een punt gemaakt van de beperktheid die het beeld van hun rapportage gaf, maar ook van hoe weinig er daadwerkelijk bekeurd is in 2019. En waarvoor.
– Iemand zei: dat is een gevolg van het feit dat ons uitgangspunt is: tevreden BEZOEKERS. Ik mocht niet meer intervenieren, maar dat is idioot. Kennelijk speelt de tevredenheid van OMWONENDEN geen enkele rol in hun denken. Hebben er nog nooit bij stil gestaan dat dat wat bezoekers doen en laten ook effect heeft op omwonenden!
– Vanuit dat oogpunt is er ook afgesproken dat toezichthouders, BOA’s enz een ‘coachende opstelling’ hanteren ipv verbaliserend op te treden. ‘Niet meteen wapperen met het bekeuringenboekje’. Dat ken ik. En ik kan je zeggen: dat werkt niet.
– Daarna ontstond een discussie ahv de vraag: wie heeft waar een handhavend taak? Dan gaat het om het samenspel tussen toezichthouders van de GGA, BOA’s van de verschillende gemeenten en de politie. Nou, dat samenspel is er niet. De essentie van die discussie kwam gelukkig wel goed naar boven: de meeste overlast vindt plaats in de avonden en in de weekenden – en juist op die momenten zijn de BOA’s en de toezichthouders er niet. Dat was nieuw voor ze ) A. Hun arbeidskontrakten zijn zo opgesteld dat ze alleen van 9 tot 17 werken B. de taken verschillen van gemeente tot gemeente C. Een gemeente wist niet eens dat zij daar een handhavende taak in hebben, dat ZIJ daar toezicht dienen te houden . D. Een van de heren zei: ‘Mijn BOA’s zijn de veilgheidsmiddelen afgepakt (door de gemeente – wapenstok en pepper, neem ik aan), dus mijn mensen spreken a. sowieso geen groepen aan en b. zijn zeer terughoudend met bekeuren. E. Iemand anders zei: ’Ik heb een zeer beperkt aantal mensen, ze werken ook nog eens alleen in koppels, en we moeten een ontzettend groot gebied bestrijken – en: we werken alleen in kantoortijden.

Eea leidde tot de hamvraag: wie let er dan op in de avonden en in de weekenden, als het het druktst is. Antwoord: alleen de politie. Waarna iemand zei: ‘Daar heb je dan ook weinig aan want de politie ziet het gebied als ‘landelijk gebied’ wat tot gevolg heeft dat het bij meldingen altijd de laagste prioriteit krijgt. (Immers ‘daar vindt zelden geweld plaats/ gebeurt zelden wat’ – althans woorden van dergelijke strekking). Maw – het is EEN enorme puinhoop qua toezicht en handhaving. Is nooit fatsoenlijk over nagedacht, noch gecommuniceerd.

Besloten werden 3 dingen: het punt gaat worden ingebracht bij de Veiligheidsregio. 2. Er moeten betere afspraken gemaakt worden tussen politie – gemeentelijke BOA’s en toezichthouders 3. Het komt volgende keer in de GGA-vergadering terug.

Tja. Ik sloot wat verbijsterd mijn pc af. In elk geval: volgende vergadering er hoe dan ook weer bij zijn. Ik heb nl wel wat ideeen om die handhaving te verbeteren. Punt is echter: je kunt het zoezicht en de handhaving wel verbeteren, waar het meer om gaat is de regelgeving zelf. Beschermt die de natuur wel voldoende? En worden de omwonenden, in de verre omtrek, gevrijwaard van allerlei overlastvormen. Of het nu geluid is, lachgas of wat dan ook. Het punt barbecues kwam helaas niet aan de orde.

20 thoughts on “Handhaving?

 1. I was wondering if you ever considered changing the structure of
  your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it
  better. Youve got an awful lot of text for only having one
  or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

  Feel free to visit my blog: THC Gummies

 2. Hey! This is kind of off topic but I need some advice
  from an established blog. Is it hard to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.

  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where
  to begin. Do you have any ideas or suggestions? With thanks

  Also visit my webpage :: buy weed near me

 3. Hello there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for
  brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 4. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break.
  I love the knowledge you present here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m shocked at
  how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI,
  just 3G .. Anyhow, amazing blog!

  Also visit my page – best cbd gummies for pain

 5. When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get four
  emails with the exact same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service?
  Cheers!

  my blog :: can dogs have ibprofen (Caren)

 6. This is very interesting, You are a very skilled blogger.

  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.
  Also, I have shared your web site in my social networks!

  Feel free to visit my homepage; cbd for sale

 7. Every weekend i used to go to see this website, for the reason that i wish for enjoyment,
  since this this web site conations really pleasant funny stuff too.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.